В. СУХОМЛИНСЬКИЙ ПРО ТРУДОВЕ ВИХОВАННЯ: СУЧАСНИЙ КОНТЕКСТ ОСМИСЛЕННЯ

Автор(и)

  • М. М. Марусинець

Ключові слова:

педагогічна спадщина Василя Сухомлинського, праця, трудова діяльність, школа, сім’я, навчально-виховне середовище

Анотація

У статті порушено питання про продуктивні ідеї Василя Сухомлинського щодо виховання дітей та молоді на засадах трудового виховання, які визріли у процесі органічного взаємозв’язку теоретичних і практичних напрацювань у середовищі Павлиської середньої школи з опертям на досвід його попередників. Обґрунтовано створену педагогом авторську педагогічну систему щодо виховання у дітей, починаючи з початкової школи ставлення до праці як особистісної і суспільно значущої потреби, від якої залежить формування повноцінної особистості та громадянина. Вказано на роль сім’ї, школи і педагогів у формуванні ставлення до праці як діяльності і її результатів. Дітям, які живуть у глобалізованому інформаційно-технічному світі, мало дати лише знання. Їх треба навчити користуватися ними. Знання та вміння, взаємопов’язані з ціннісними установками учня, формують його життєві компетентності, необхідні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці.

Посилання

Головко М. Н. Актуальність трудового воспитания в современной школе / М. Н. Головко // Научное сообщество студентов XXI столетия. Гуманитарные науки : сб. ст. по мат. VIII междунар. студ. науч.-практ. конф. № 8. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : sibac.info/archive/humanities/8.pdf.

Макаренко А. С. Воспитание гражданина / сост. Р. М. Бескина, М. Д. Виноградова. – Москва : Просвещение, 1988. – 304 с.

Марусинець М. М. Професійна рефлексія майбутнього вчителя початкових класів: теорія і практика формування : монографія / М. М. Марусинець. – Умань : ПП Жовтий О. О., 2012. – 419 с.

Сухомлинский В. А. О воспитании / сост. С. Соловейчик. – Москва : Изд-во политической литературы, 1988. – 269 с.

Сухомлинский В. О. Проблеми виховання всебічно розвиненої особитості. Вибрані твори : в 5 т. / редкол. : О. Г. Дзеверін (голова) [та ін.]. – Київ : Рад. шк., 1976. – Том 1. – 1977. – С. 55−226.

Концепція Нова українська школа. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://osvita.ua/school/reform/54276/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-26