УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИМ ПРОЦЕСОМ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • А. І. Романчук

Анотація

У статті розглядаються проблеми сучасного стану системи управління початкової освіти в Україні та тенденції вдосконалення цього процесу як одного із головних напрямів управлінської стратегії, взаємодії керуючої та керованої підсистем на різних (стратегічному, тактичному й оперативному) рівнях. Проаналізовано зміни, які відбуваються в управлінні процесом навчання та виховання у сучасних умовах: забезпечення цілеспрямованого і планомірного виховного впливу педагогів на учнів. Автор акцентує увагу на соціальному замовленні суспільства щодо школи, яке визначається як формування життєтворчої конкурентоспроможної особистості. У статті розглядаються питання перегляду і переосмислення мети й змісту процесів навчання, виховання й управління ними у закладах освіти, ролі адміністрації і педагогічного колективу в управлінському процесі. Автором звертається увага на необхідність розробки системи управління навчально-виховним процесом, що відповідає цілям управління й виховання на сучасному етапі та пошуку ефективних технологій управління освітнім процесом початкової школи для оновлення всіх аспектів її діяльності.

Посилання

Державний стандарт початкової світи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 р. № – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://nus.org.ua/wp-content/upl oads/2018/03/5a8de25e1504c877583228.doc.

Про освіту : Закон України від 5 вересня 2017 р. № 2145-VІІІ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon.rada. gov.ua/laws/show/2145-19.

Красовицький М. Проблеми підвищення ефективності управління роботою школи / М. Красовицький. – Київ : Наукова думка, 1978. – 48 с.

Луцик Д. Школознавство : [підручник] / Д. Луцик. – Дрогобич : Відродження, 2006. – 115 с.

Мороз В. Управління школою: організація, досвід / В. Мороз // Сільська школа України. – 2007. – № 7. – С. 66–80.

Наукові основи організації виховного процесу в сучасній загальноосвітній школі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http//studentam.net.ua/content/view.

Рабченюк Т. Особливості управління виховною роботою в школі / Т. Рабченюк // Директор школи. – 2010. – № 42. – С. 3–9.

Хриков Є. Управління навчальним закладом : [навч. посібник] / Є. Хриков. – Київ : Знання, 2006. – 365 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-23

Номер

Розділ

Статті