ВІКОВІ ПЕРІОДИ ЖИТТЯ ДІТЕЙ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН В ЕТНОГРАФІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ХІХ – ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ ХХ СТ.

Автор(и)

  • Т. В. Окольнича

Ключові слова:

вікові періоди, вікові назви дитини, східнослов’янська дитина, етнографічні дослідження ХІХ – першої чверті ХХ ст., народна педагогіка, трудова соціалізація, мала дитина, підліток, парубок, дівка

Анотація

Східні слов’яни виявляли себе талановитими вихователями. Виховні моменти виступали не відсторонено, вони були втілені в дії, що супроводжували дитину все її життя.
У статі на основі аналізу етнографічних джерел ХІХ – першої чверті ХХ ст. характеризуються особливості трьох періодів життя східнослов’янської дитини. Перший період життя – від 1 до 7 років – був важливою та необхідною ланкою в процесі подальшої соціалізації дитини та повноцінного включення її в сільський соціум і пов’язаний із програмуванням майбутньої господарської діяльності. Основними засобами виховання та соціалізації дитини на цьому періоді життя були спілкування матері з дитиною і колискова пісня. Догляд за малюками в східнослов’янських сім’ях часто доручали старшим дітям або ж бабусям-дідусям. Починаючи з трьох років, до процесу соціалізації активно долучалася група дітей. Другий період – з 7 до 14 років – період активної трудової соціалізації дітей, у який відбувається статева диференціація у спілкуванні. Третій період – з 14 до 18 років – визначався подальшою інкорпорацією хлопців і дівчат в активне селянське життя в якості самостійних господарів і майбутніх подружніх пар. Автором розкрито вікові назви східнослов’янської дитини у кожному періоді її життя.

Посилання

Грушевський М. Дитина в звичаях і віруваннях українського народу / М. Грушевський // Матеріали до українсько-руської етнології. – Т. IX. – Львів, 1907. – 144 с.

Кравченко В. Етнографічні матеріали. Зібрані Василем Кравченком / В. Кравченко. – Житомир : Робітник, 1902–1907, Б. Р. – Т. I. Пісні, хрестини та весілля. – 200 с.

Малинка А. Родины и хрестины (Материал собран в м. Мрине, Нежинского уезда) / А. Малинка // Киевская старовина. – 1898. – № 5. – Т. XI. – С. 254–286.

Лепкий Д. Селянська дитина / Д. Лепкий // Библиотека для русской молодежи под ред. Юлиана Насальского. – Коломия, 1907. – Вип. 25. – Т. 39. – 138 с.

Онищук А. Родини і хрестини та дитина до 6-го року життя / А. Онищук // Матеріали до української етнології. – Львів : Наукове т-во ім. Т. Шевченка, 1912. – Т. 15. – С. 90–113.

Сумцов М. Парубоцькі братства / М. Сумцов // Киевская Старина. – 1890. – Кн. VI. – С. 482–493.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-24

Номер

Розділ

Статті